Fishki.net & Google Chrome


Относно: проблем с “отварянето на хотлинкнати картинки от fishki.net в Google Chrome” (т.е. картинки, линковете към които се намират в сайтове, различни от fishki.net (и в частност, в Twitter статус-съобщения.))

Ето какво се случва и как може да бъде избегнат проблемът:

  1. Кликате на линка към картинката от туита (или избирате “Отваряне в нов таб/прозорец” от контекстното меню на линка.)
  2. Google Chrome прави HTTP заявка към сървърите на fishki.net (след като предварително е резолвирал смаления t.co линк.) Сред HTTP header-ите е и Referer: http://twitter.com.
  3. fishki.net получава заявката, вижда, че има Referer: header, който обаче не съдържа fishki.net и в резултат на това връща HTTP 204 No Content. Това е мярка, предприета от тях, с цел да ограничат хотлинкването на картинки от техните сървъри в други сайтове.
  4. Google Chrome кешира този URL като такъв без съдържание (малко странно от страна на Chrome, ако питате мен; Firefox не прави така.) От тук нататък нещата вече са счупени.
  5. Вие виждате, че линкът не се отваря (или се отваря празен браузър таб), давате “Copy link URL” (или измъквате URL-а на картинката по някакъв начин) и го пействате в нов таб на Chrome, с надеждата Chrome да направи чист HTTP request (без кукита, referrer-и и прочее), но след натискане на Enter Chrome просто не прави нищо — показва ви “no content” :)

Ако на този етап си изчистите Chrome кеша, или отворите линка в Private browsing режим (който не ползва кеша), или пък още преди да кликнете линка в Туитър, го копирате и ръчно отворите в нов прозорец, нещата ще работят.

Причината този текст да съществува изобщо, е че в противен случай сигурно нямаше да мога да спя :)

Comments are closed.